Gouwzee
Alle zeiltochten naar de Gouwzee duren een hele dag en beginnen in het centrum van Amsterdam met een rondvaart over het IJ. Vervolgens passeert U de Oranjesluizen en Schellingwouderbrug voordat doorgevaren wordt naar het Markermeer. Daar hijst de schipper de zeilen! Op het Markermeer nemen we een noordelijke koers naar het ?Paard van Marken?, een bijzondere vuurtoren die de nabijheid van het eiland Marken markeert.
De Gouwzee is een ondiepe inham tussen het eiland Marken en Volendam. Iets ten noorden van de Gouwzee ligt Edam. Desgewenst kan in Edam, Volendam of Marken worden aangemeerd zodat U een van deze bestemmingen op eigen gelegenheid kunt verkennen voor de terugkeer naar Amsterdam. De planning wordt onderweg nader afgesproken met de schipper.
Edam
Deze zuiderzeeparel is minder toeristsch dan Volendam en Marken. Schilderachtig Edam is nog steeds een dromerig dorpje. Het heeft naast veel liefdevol onderhouden trapgevel-huisjes, een speeltoren met carillon en een stadhuis. De damsluis is een grote brede gewelfde brug die de marktplaats vormt. De beroemde ?Edammer?, een heerlijk bolrond kaasje, wordt sinds de 14e eeuw gemaakt.
In 1574 kreeg Edam het eeuwig durende recht om regelmatig een kaasmarkt te houden. In het Waagebouw uit 1778 is tegenwoordig een kaaswinkeltje gevestigd. Hier vinden ook de traditionele Edammer kaasmarkten plaats. Meestal op de woensdagen in Juli en Augustus.
Het Fort bij Edam is eveneens een bezoekje waard. Het is begin vorige eeuw gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Volendam
Volendam is een heel mooi oud vissersdorpje dat in de 15e eeuw ontstond. Het ziet er vanaf het water zeer vriendelijk en uitnodigend uit en dat is het ook. Rond het haventje zijn veel caf??s en restaurants gevestigd. Hier genieten dagelijks honderden toeristen van de sfeer en het uitzicht. Het in 1881 geopende hotel Spaander is ook aan de haven te vinden. Net als de bijzondere en goed bewaard gebleven visafslag die in middels geen functie meer heeft.
Direct achter het haventje vormen de nauwe straatjes en authentieke huisjes een waar Doolhof dat al veel schilders heeft geinspireerd. U kunt zich ook in de elegante volendamse kledendracht laten fotograferen, vele bekende nederlanders zijn U voorgegegaan. Een wandeling over de Dijk met zijn afwisselende vergezichten over de voormalige Zuiderzee mag U niet missen voor U weer aan boord gaat.
Marken
Strikt genomen is Marken geen eiland meer. Sinds 1957 is Marken door een dam met het vaste land verbonden. Desondanks heeft dit vriendelijk vissersdorpje zijn oorspronkelijk karakter bewaart. Met zijn groen geverfde houten huisjes en vele witte bruggetjes lijkt het wel alsof de tijd hier is blijven staan. Het eiland Marken werd in de 13e eeuw door Monniken ingedijkt.
Op het hoogste punt bouwden zij een klooster, tegenwoordig staat de Kerk daar. De lager gelegen gebieden van het eiland werden regelmatig overstroomd, daarom bouwden de bewoners hun huisjes op terpen. Tot de afsluiting van de Zuiderzee leefde de bevolking op Marken van landbouw en visserij. Begin vorige eeuw had Marken nog een vloot van 137 botters. In het Museum Marken kunt U er meer over horen.