Direct Reserveren

Markermeer

De zeiltochten naar het Markermeer beginnen net als de zeiltochten naar de Gouwzee in het centrum van Amsterdam met een rondvaart over het IJ. Op het Markermeer nemen we een oostelijke koers richting Flevoland. Het Forteiland Pampus en Muiden zijn in een uur bereikbaar. Een dagtocht op het Markermeer geeft U ruim tijd voor ??n of misschien wel twee uitstapjes aan wal.

Geniet U liever of op een beschut ankerplekje van de rust en de ruimte of wilt U met de kinderen een rondje om het jacht zwemmen? Zonder een uitstapje aan wal rond Pampus zeilen indien U weinig tijd beschikbaar hebt? Oppikken en afzetten op een ander locatie? Vertrektijd op afspraak? Het kan allemaal!

Muiden

Muiden ligt aan de monding van de Vecht, dicht bij het ?Muiderslot? dat waarschijnlijk rond 1280 in opdracht van graaf Floris V werd gebouwd. Tegenwoordig wordt het als cultuurcentrum en museum gebruikt. Het kasteel heeft een slotgracht en een ophaalbrug. De prachtige historische tuinen bij het kasteel worden door vrijwilligers onderhouden. Het Muider Muizenfort was, net als het Forteiland Pampus, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Het heeft zijn naam te danken aan de muisgrijze uniformen van de Nederlandse troepen in 1939. Op het terras van caf? ?Ome Ko? zit U twee meter naast de in 1673 gebouwde zuiderzeesluisen naar de Vecht. Hier kunt U onder het genot van een kopje koffie met appeltaart ?sluisje kijken?. Per jaar passeren hier 46.000 pleziervaartuigen onder het toeziend oog van een vriendelijke sluiswachter.

Pampus

Na de Frans ? Duitse oorlog van 1870 werden het eiland en fort Pampus op de ondiepte Pampus gebouwd. In 1895 was het fort Pampus gereed voor de verdediging van Amsterdam tegen aanvallen over de toen nog open Zuiderzee. Het was een van de 42 vestingwerken uit de stelling van Amsterdam en is nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt.

Tegenwoordig vinden er evenementen plaats en is het eiland open voor betalende bezoekers. Eenmaal aangekomen wordt U ontvangen door een fortwachter. Met behulp van multimedia, rondleidingen, speurtochten en games wordt de geschiedenis van het forteiland en de stelling van Amsterdam een leuke ervaring voor jong en oud.

Boek Nu